Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Майбутнє інформаційних технологій в наших дітях.

Майбутнє інформаційних технологій в наших дітях.

20.10.2016

20 жовтня кафедра інформатики і кібернетики завітала на гостину до спеціалізованої школи № 25 у незвичному для себе амплуа – як спонсори. Випускники молодшої школи 4-Б класу разом із класним керівником Кравченко Лілією Анатоліївною підготували конкурс читців. У результаті непростих змагань поважним журі було обрано чотирьох переможців – Брянцеву Марію (гран-прі), Василишину Настю (І місце), Пєрову Віку (ІІ місце) і Зубова Микиту (ІІІ місце).

Яке відношення має кафедра інформатики і кібернетики до здавалося б, на перший погляд, суто філологічного конкурсу? Виявляється, безпосереднє. Уміння відтворити Слово в усі часи високо цінувалося людьми. Але ХХІ століття – особливе. У ньому друковане Слово об’єдналося із Словом цифровим. Наприклад, на питання доцента Ганни Брянцевої до учнів класу «Хто з Вас за підготовки до уроків і шкільних проектів використовує інформацію з мережі Інтернет?» усі учні, як один, підняли руку. Це реалії нашого часу, коли уся учнівська молодь, і молодші школярі не виняток, активно послуговуються цифровим Словом, доступ до якого, як з’ясувала у спілкуванні з дітьми кандидат педагогічних наук Ірина Наумук, вони отримують по-різному: через ноутбук, рідер, смартфон, мобільний телефон. Проте учні відразу погодилися, що просто читати з екранів цифрових пристроїв – нині буденна справа, так чинять усі.

Набагато цікавіше самому створити цифрове Слово і потім застосувати його, наприклад, у комп’ютерних іграх, до яких, зізналися учні, вони мають непідробний інтерес. Ось тут запрошені на свято Слова викладачі кафедри розповіли учням 4-Б класу про ІТ-фахівців, яких готує кафедра інформатики і кібернетики. Учні дізналися, що за випуск їх улюблених комп’ютерних ігор і популярних навчальних програм відповідають різні ІТ-фахівці. Цікавих комп’ютерних героїв створює ІТ-фахівець з комп’ютерного дизайну – дизайнер. «Оживляють» комп’ютерних персонажів ІТ-фахівці, яких називають програмістами. Доступ до улюблених програм у мережі Інтернет стає можливим завдяки ІТ-фахівцям з комп’ютерних систем і мереж. Усіх цих фахівців готує кафедра інформатики і кібернетики.

Учні так захопилися розповіддю про ІТ-фахівців, що делегували своїх переможців на екскурсію до комп’ютерних лабораторій кафедри інформатики і кібернетики, Центру дистанційної освіти і Інформаційно-обчислювального центру. Певна річ, що запрошені на свято Слова викладачі кафедри не змогли відмовити переможцям.

За порівняно невеликий проміжок часу випускники молодшої школи отримали чимало вражень. Побачили комп’ютерні аудиторії, поспілкувалися з викладачами комп’ютерних наук, сфотографувалися на фоні банера педагогічного університету з викладачами кафедри, отримали кожен персонально дарчі написи у презентованих завідувачем кафедри професором В’ячеславом Осадчим книжках.

Жваво обговорюючи почуте і побачене, учні поверталися до школи. І якщо за деякими питаннями у них виникали розбіжності, у тому, ким вони збираються стати після закінчення школи, вони були одностайні – саме ІТ-фахівцями. Певна річ, що до завершення школи ще багато часу, зрозуміло, що учні можуть поміняти думку, але одне залишиться незмінним: вони точно знають, що поруч, через дорогу є навчальний заклад і є кафедра, викладачі якої допоможуть їм здобути такий актуальний у нашому інформаційному суспільстві ІТ-фах.


Інформацію підготувала доцент, к.пед.н. Брянцева Г.В.