Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Алтагирські зорі

Алтагирські зорі

12.06.2018

Важливим елементом в підготовці студентів-біологів і екологів є виїзні учбові польові практики в природі. Прекрасною базою їх проведення в нашому університеті вже багато десятиліть являється біологічна станція «Ромашка», розташована на правому березі Молочного лиману в Алтагирському лісництві у села Багатир. Вона має в розпорядженні лабораторний корпус, літні класи, їдальню, душові, спальний 4-х поверховий корпус, спортивний майданчик, забезпечена автономним водопостачанням з артезіанської свердловини, електрикою; все це забезпечує прекрасні умови для проживання і навчання в польових умовах.

Величезний Алтагирський ліс, площею понад 1100 гектарів, хоча і штучного походження, вражає різноманітністю порід дерев і кущів, яких налічується понад 120 видів, є місцем проживання десятків видів птахів, звірів, рептилій, сотень видів різноманітних безхребетних. Лісові дороги, що розділяють окремі квартали лісу, полегшують проведення екскурсій.

Маршрути загальнобіологічних ознайомлювальних екскурсій прокладені до унікальних природних комплексів: Шелюговському поду, Тащьонакському поду і гирлу річки Тащьонак, до агроландшафтів на межах лісу, на степові ділянки, в село Багатир. Тематичні ботанічні і зоологічні екскурсії служать детальному знайомству і вивченню степових фітоценозів і зоокомплексів солончаків, глинистих обривів, очеретяних заростей, листяних і хвойних лісів, солоних і прісних водойм, агро- і селітебного ландшафтів.

Студенти першого і другого курсів хіміко-біологічного факультету виїхали на біостанцію для проходження польової практики цього року в першу зміну на початку червня. Протягом тижня вони знайомилися з рослинним і тваринним світом нашого краю, з унікальними рідкісними видами, внесеними до національної Червоної книги, особливостями біологи і екології фонових видів. Вони освоїли методики польових досліджень, збору, камеральної і первинної обробки ботанічного і зоологічного матеріалу. Запам'яталися знахідки і вивчення гнізд з яйцями і пташенятами великого строкатого дятла, сорокопута-тернового, чорного дрозда, сірої мухоловки, нічні екскурсії для знайомства з такими нічними лісовими жителями, як дрімлюги, совки, кажани.

Робочий графік був напруженим: ранок розпочинався з колективної фіззарядки і легкої збадьорюючої пробіжки, потім тематичні екскурсії в природу, обробка зібраного матеріалу, захоплюючі бесіди з викладачами про "братів наших менших". Увечері залишався час на посиденьки біля багаття, дискотеки. На жаль, різке зниження рівня води в Молочному лимані і погодні умови не дали повною мірою можливості уволю покупатись, позагорати на пляжах. Під час екскурсій студенти з обуренням фіксували факти варварського, недбайливого відношення до дивовижної краси природи: на берегах і дні лиману, що висохло, лісових галявинах всюди зустрічаються гори пляшок і побутового сміття, зламані кущі і спалені пожежами дерева горе-туристами, браконьєрські сітки на берегах лиману, викинуті штормом. Держава по порятунку лиману зробила свої кроки - Молочний лиман є частиною національного природного заповідника «Приазовський», Алтагирський ліс - державний зоологічний заказник, Тащьонакський під - місцевий орнітологічний заказник, як і ряд степових ділянок по берегах лиману. Справа тепер за місцевими органами влади, за кожним з нас. Дуже важливо розвивати екологічну культуру усіх і кожного окремо, дотримуватися екологічного законодавства і норм екологічної етики.

Інформацію підготував А.І. Кошелєв