Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету Круглий стіл «Болгаристика в МДПУ імені Богдана Хмельницького: досягнення та перспективи»

Круглий стіл «Болгаристика в МДПУ імені Богдана Хмельницького: досягнення та перспективи»

03.03.2016

3 березня в університеті відбувся круглий стіл «Болгаристика в МДПУ імені Богдана Хмельницького: досягнення та перспективи». Захід було організовано Центром болгаристики МДПУ і проведено в рамках традиційного тижня болгарської культури у місті Мелітополі, приуроченого до Дня визволення Болгарії від османського іга.

У Мелітополі та Запорізькій області болгари є третьою за чисельністю етнічною групою. Вони є нащадками переселенців, що прибули у Таврійські степи в 1861-1863 роках. У 1995 р. у місті зареєстроване Мелітопольське товариство болгарської культури «Балкани». З 2001 р. болгарське товариство щорічно на початку березня проводить Тиждень болгарської культури. МДПУ імені Богдана Хмельницького є постійним партнером у проведенні цих тижнів.

У роботі круглого столу взяли участь: ректор МДПУ імені Богдана Хмельницького, професор, д.філос.н. В. В. Молодиченко, проректор з наукової роботи, д.пед.н., доцент С. М. Прийма, співробітники Центру болгаристики, науково-дослідної лабораторії комплексного краєзнавства, науково-дослідної лабораторії рекреаційної географії та туризму, кафедри історії, кафедри української мови, кафедри практичної психології, кафедри теорії та методики музичної освіти та хореографії, представники Мелітопольського товариства болгарської культури «Балкани», Мелітопольського товариства кримських болгар, Мелітопольського краєзнавчого музею, краєзнавці.

Перед початком круглого столу була представлена виставка болгарської літератури з фондів наукової бібліотеки університету.

Учасників заходу привітав ректор Валентин  Молодиченко. Він відзначив, що в рамках реалізації програми інтеркультурного розвитку міста університет активно співпрацює із національними громадами, у тому числі із болгарським товариством, і наголосив на важливості й необхідності подібних зустрічей.

Учні культурно-освітнього центру імені Кирила і Мефодія при болгарському товаристві «Балкани» виступили із історико-літературною композицією, присвяченою національно-визвольній боротьбі болгарського народу.

У доповіді керівника Центру болгаристики, голови Мелітопольського товариства болгарської культури «Балкани» Сергія Пачева були відзначені основні досягнення болгаристики в університеті та перспективи її розвитку на наступний період. Він зазначив, що в нашому виші останні 20 років активно розвивається болгаристика – міждисциплінарний комплекс наук про Болгарію та болгарський народ: мову, літературу, культуру, історію. Захищено декілька кандидатських дисертацій, а також десятки студентських дипломних та курсових робіт. З 2002 р. в університеті працюють лектори болгарської мови, історії та культури, відряджені Міністерством освіти і науки Республіки Болгарії за домовленістю із МОН України.

У 2008 р. в МДПУ імені Богдана Хмельницького відкрито Науково-дослідний центр болгаристики, спрямований на комплексне вивчення болгарської етнічної групи Північного Приазов’я.

Співробітники Центру встановили тісні наукові зв’язки з низкою університетів, науково-дослідних інститутів та музеїв у Болгарії. Результатом українсько-болгарської співпраці стали спільні конференції, наукові збірники, а також стажування викладачів та студентів, навчальні практики в Республіки Болгарії. Зокрема, студенти та викладачі природничо-географічного факультету брали участь у розкопках старовинної фортеці Туїда (м. Сливен) та етнографічних експедиціях до сіл Сливенської області Болгарії.

Співробітник Центру болгаристики Наталя Красько надала культурно-географічну характеристику болгарської етнічної спільноти Північного Приазов’я, ознайомивши присутніх із сільськогосподарською діяльністю, традиціями й побутом болгарського населення.

Корифей мелітопольського краєзнавства Микола Крилов розкрив політику Російської імперії стосовно болгар та інших національних меншин у період Першої світової війни. Він докладно розповів про ліквідаційні закони проти болгар та їх наслідки.

Лектор Міністерства освіти і науки Республіки Болгарії Антоанета Джельова зробила огляд болгарської літератури, наявної у фондах наукової бібліотеки МДПУ імені Богдана Хмельницького. Болгарська тематика з репертуару студентського аматорського театру «ПЕРЕХРЕСТЯ» знайшла відображення у доповіді його режисера Людмили Козар.

Після доповідей відбувся обмін думками з приводу перспектив розвитку болгаристики в стінах університету, національно-патріотичного та інтеркультурного виховання студентської молоді.

 

Інформацію підготовлено доцентом С.І. Пачевим