Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна Новини університету МДПУ активний учасник розробки проекту міської моделі міжкультурної інтеграції

МДПУ активний учасник розробки проекту міської моделі міжкультурної інтеграції

28.08.2015

28 серпня 2015 року в Мелітополі проходив форум «Переосмислення концепції інтеркультурного міста у контексті українського сьогодення», у якому взяли участь представники європейських країн та міст України. Перейняти перший в Україні досвід розробки міської моделі міжкультурної інтеграції приїхали гості з Павлограда, Прилук, Ніжина, Запоріжжя, Кременчука, Сум, Луцька та ін. Під час роботи інтерактивного семінару «Перегляд концепції інтеркультурного міста в умовах української дійсності» було обговорено актуальність концепції інтеграції вимушених переселенців в Україні, розглянуто особливості процесу в українському контексті у порівнянні з європейським досвідом. Модератор семінару Афанасьєва Л.В. розповіла присутнім про історію впровадження проекту інтеркультурних міст у Мелітополі, про проблеми і надбання на шляху до реалізації цієї програми та розробки першої в Україні міської моделі міжкультурної інтеграції. Вона наголосила на тому, що однією з головних особливостей нашого міста, як інтеркультурного, є саме наявність конкретного плану міжкультурної інтеграції Мелітополя. План складається з п’яти напрямків, над кожним з яких працювала окрема група експертів з представників МДПУ, національних меншин та міської влади. Під час експрес-брифінгу ректор МДПУ Молодиченко В.В. зазначив, що головне завдання університету у подальшій реалізації проекту він вбачає у впровадженні двох основних складових: по-перше, підготовка студента в аксіологічній сфері, оскільки він повинен розуміти свою значимість в інтеркультурному середовищі, і, по-друге, професійна підготовка педагога, який здатний впроваджувати науково-методичні розробки у школі, де виховується і формується підростаюче покоління.

За програмою форуму презентація плану міжкультурної інтеграції м. Мелітополя на 2015-2020 рр. відбулась у Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького, провідні викладачі  якого стали авторами проекту. Про особливості кожного з напрямків докладно розповіли розробники інтеграційних тем: «Міжкультурна свідомість, освіта та міжкультурне спілкування» (Ігор Єлісєєв, Валенти Молодиченко, Ганна Стаценко), «Активізація громадської діяльності, економічне та інформаційне забезпечення інтеркультурного розвитку» (Світлана Бойко, Олена Арабаджи, Наталя Козирятська), «Інтеркультурне планування і облаштування креативного міського простору (Любов Кириленко, Андрій Орлов, Олександр Сорокін), «Привітальна політика міста та культурно-духовні практики громади (Наталя Фалько, Олена Троїцька, Михайло Бріцин), «Туризм і краєзнавство як чинники як чинники міжкультурної інтеграції міста (Лейла Ібрагімова, Ірина Арсененко, Віктор Харченко). Афанасьєва Л.В. зазначила, що проаналізувавши завдання, зазначені в стратегії розвитку, було вибрано декілька напрямків і адаптовано їх до українських реалій. У процесі створення плану лабораторія соціологічних досліджень МДПУ, як ініціатор проекту, стала основним генератором ідей і розробником стратегій і методів впровадження міської політики. Протягом декількох останніх років члени проекту активно й тісно співпрацювали з владою та етнічними меншинами нашого міста. Лабораторія здійснювала поточний моніторинг та оцінювання ефективності взаємодії органів самоврядування і національно-культурних товариств, визначала пріоритети у розробці інтеркультурної політики. Крім того, лабораторія взяла на себе роль координатора у співпраці мерії, міського відділу освіти й культури, міської громади та Асоціації національних товариств.

Також експертна група викладачів МДПУ займалась пошуками розв’язання проблем, пов’язаних з внутрішньою інтеграцією через культуру. Результати цієї роботи було презентовано під час тренінгу «Ефективні методики руйнування стереотипів щодо внутрішньо переміщених осіб в Україні через культуру», модераторами якого виступили Ярослав Мінкін та Михайло Семікін.

Логічним і яскравим завершенням першого дня форуму став концерт художніх колективів м. Мелітополя «Мелодія інтеркультурного Мелітополя». Основний задум організаторів полягав у тому, щоб ближче ознайомити гостей і городян з духовною багатогранністю жителів нашого міста, показати, як багатолітні традиції окремих народів тісно вплітаються в єдину культуру. Глядачі тепло й емоційно зустрічали виступ кожного колективу, а гучні оплески стали підтвердженням того, що мелітопольці відкрити до усіх культур і їх традицій, а наше місто по праву може носити звання інтеркультурної столиці України.



Інформацію підготовлено прес-центром МДПУ