Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Природничо - географічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Філологічний факультет Мелітопольського державного педагогічного університета імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Slide 1 jFlow Plus

Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

Ukrainian (UA)
Вы зараз на сторінці:
Головна

Кафедра теорії і методики музосвіти та хореографії

25.06.2018

В 1991 році як самостійний науково-методичний підрозділ у системі музично-педагогічного факультету була відокремлена кафедра диригування, що має своєю метою повноцінну, науково обґрунтовану фахову освіту педагогів-музикантів з комплексу дисциплін диригентсько-хорового профілю. З тією ж метою на кафедрі ведеться багатопланова науково-дослідна і методична робота, який відповідає усім сучасним освітнім тенденціям та кваліфікаційним вимогам. Першим керівником  кафедри став кандидат педагогічних наук, доцент Горемичкін Анатолій Іванович. У різні роки кафедрою керували кандидат педагогічних наук, доцент Багрій Володимир Семенович та кандидат мистецтвознавства, доцент Мартинюк Анатолій Кирилович.

30 серпня 2013 року кафедру диригентського і вокального мистецтва було реорганізовано у кафедру теорії і методики музичної освіти та хореографії, яку очолює доктор педагогічних наук, доцент Сегеда Наталя Анатоліївна. Сьогодні навчальний процес фахової освіти педагогів-музикантів забезпечують 1 професор; 1 доктор педагогічних наук, доцент; 5 кандидатів педагогічних наук, доценти; 2 кандидат педагогічних наук, старший викладач; 2 старших викладача; 4 викладача з освітою магістра музичного мистецтва за профілем кафедри, 10 концертмейстерів. Кафедра має два хорові колективи, діяльність яких спрямована на виконання програм кваліфікаційних екзаменів з циклу диригентсько-хорових дисциплін та широку освітньо-мистецьку діяльність на Всеукраїнських і Міжнародних конкурсах і фестивалях.

Жіночу хорову капелу «Дарина Лада» було створено у вересні 2002 року на базі студентського навчального хорового колективу факультету мистецтв та художньої освіти Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького. Її засновник – художній керівник і диригент, доктор педагогічних наук, професор Сегеда Наталя Анатоліївна, концертмейстер – Переверзєва Олена Валентинівна. Свою вокально-хорову культуру як виконавський колектив жіноча хорова капела МДПУ імені Богдана Хмельницького презентувала на ХІІІ Всеукраїнському фестивалі духовного піснеспіву «Від Різдва до Різдва» (м. Дніпропетровськ, 2006 р.), де стала Лауреатом; у 2007 році було отримано звання Лауреата ІІІ Міжнародного хорового фестивалю духовного піснеспіву «Христос Воскресе». У січні 2007 року капела відзначена Дипломом і Грамотою Благословенною Метрополіта Дніпропетровського і Василівського Іринея та спеціальною відзнакою за виконавську майстерність ХІV Всеукраїнського фестивалю «Від Різдва до Різдва» (м. Дніпропетровськ). На ювілейному ХV Всеукраїнському фестивалі «Від Різдва до Різдва» отримала звання Лауреата. Жіноча хорова капела «Дарина-Лада» брала активну участь в урочистих заходах на ХІV Міжнародному фестивалі слов’янської музики (Мелітополь, 2006) і забезпечувала Всеукраїнські студентські олімпіади з «Музичного мистецтва» (2005, 2006, 2012 рр.), проводила благодійний концерт для дітей-сиріт у Красногвардійському школі-інтернаті (Дніпропетровськ, 2007 р.). В 2013 році хорова капела відновила концертну діяльність та ініціювала Концерти Духовного піснеспіву у Святого Савви Освяченого чоловічому монастирі (січень, 2013 р.). У 2014 р. художнім керівником капели стала старший викладач Багрій Тетяна Єфремівна, концертмейстер – Переверзєва Олена Валентинівна. Сьогодні хорова капела є навчально-творчою лабораторією, де виховуються на практиці майбутні вчителі музики загальноосвітніх шкіл.

Народний художній колектив – мішана хорова капела МДПУ імені  Богдана Хмельницького створена в 1985 році.

З 1985 року по 2014 рік творчу роботу з колективом проводив керівник – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри Анатолій Мартинюк. Своє високе мистецтво колектив хору презентував на Міжнародному фестивалі хорової музики «Передзвін» (м. Івано-Франківськ), ІІІ Міжнародному фестивалі духовного співу «Христос Воскресе!» (м. Запоріжжя), VI Всеукраїнському фестивалі «Наддніпрянські пасхальні пісне співи» (м. Дніпропетровськ). 10 січня 2010 року відбувся виступ мішаної хорової капели в Колонному залі імені М.Лисенка Національної філармонії у м. Києві на Всеукраїнському фестивалі вокально-хорового мистецтва, присвяченому 175-річчю Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова. Колектив відзначено дипломом лауреата ІІІ ступеня. 27 травня 2011 року мішана хорова капела брала участь у ІІ Всеукраїнському фестивалі-конкурсі хорового мистецтва, присвяченого 20-річчю незалежності України, якій відбувся у м. Києві. За високу виконавську майстерність колектив відзначено дипломом лауреата ІІІ ступеня. Хорова капела відзначена дипломами Лауреата та Дипломанта Міжнародних і Всеукраїнських конкурсів і фестивалів, спеціальною відзнакою Центру культурних досліджень Міністерства культури і мистецтв України, дипломом Національного центру естетичного виховання Міністерства освіти і науки України. У 2014 році художнім керівником капели стала доктор педагогічних наук, професор Сегеда Наталя Анатоліївна, концертмейстер – Коваленко Лілія Володимирівна ( з 2015 р. – Колоніна Людмила Геннадіївна). 25 листопада 2016 року мішану хорову капелу було відзначено ІІ премією на V Міжнародному конкурсі вокальних ансамблів та хорів ім. Д. Бортнянського у м. Києві. У 2017 році капела була нагороджена дипломом з відзнакою XXIV Міжнародного дитячо-юнацького хорового фестивалю «Добри Войников» у м. Шумен, Болгарія. У березні 2018 року мішана хорова капела була відзначена дипломом I ступеня на V Всеукраїнському фестивалі-конкурсі хорового співу та інструментальної музики «Галицькі Самоцвіти».

Науково-дослідна робота кафедри об’єднується фундаментальною темою: «Теоретичні і методичні засади формування музично-педагогічного професіоналізму у процесі вокального і диригентського навчання майбутнього педагога-музиканта» (керівник – доктор педагогічних наук, доцент Н.А.Сегеда).

Вихідні концептуальні положення дослідження ґрунтуються на основних засадах національної програми «Освіта» («Україна ХХІ століття»), цільової комплексної програми «Вчитель», програмних положеннях щодо розвитку педагогічної та мистецької освіти. Провідною для колективу науково-педагогічних працівників кафедри  є ідея про необхідність інтеграції соціально і особистісно зорієнтованої музичної педагогіки, яка має базуватися на принципах комплексності та функціональної універсальності і покликана розвивати музично-педагогічну еліту українського суспільства.

Науково-дослідна робота в даному напрямку проводиться за такими аспектами:

  • – розробка ґенези проблеми музично-педагогічного професіоналізму в історії соціально-гуманітарного знання;
  • – розробка теоретичних і методичних засад дослідження та їх впровадження у процес вокального і диригентського навчання майбутнього педагога-музиканта;
  • – оновлення навчально-методичного забезпечення методичної, диригентської і вокальної підготовки майбутнього вчителя музики.

Провідною ідеєю дослідження є концепція професіогенезу педагога-музиканта доктора педагогічних наук, доцента Н.А.Сегеди.

У Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького на базі кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії відбувається щорічна Міжнародна наукова конференція «Художня культура і освіта: традиції, сучасність, перспективи» і Міжнародний полікультурний фестиваль «Золоті обереги вічності». Співорганізатором цього наукового і культурно-мистецького проекту є Національна музична академія України імені П.І.Чайковського.

Кафедрою організовано та проведено ІІ тур Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Музичне мистецтво» (напрям – «Хорове диригування») на факультеті мистецтв та художньої освіти Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Б.Хмельницького  (наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту  України за №1324 від 10.11.2011).

У межах профорієнтаційної програми «Гість університету» кафедра започаткувала проведення Хорової асамблеї, участь у якій беруть понад 30 різновікових колективів Мелітопольського регіону, Запорізької, Донецької та Дніпропетровської області, гості з Білорусі, Молдови, Китаю.

Кафедра плідно співпрацює з науково-освітніми та мистецькими закладами: Національним педагогічним університетом ім. М.П.Драгоманова, Київським університетом ім. Б.Грінченка, музичними академіями України (Київ, Львів, Одеса, Донецьк), Харківським державним університетом мистецтв ім. І.П.Котляревського, Харківською державною академією культури, Харківською гуманітарно-педагогічною академією, Кам’янець-Подільським національним університетом ім. І.Огієнка, Прикарпатським національним університетом ім. В.Стефаника, Дніпропетровською консерваторією ім. М.Глинки, Запорізьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти.

Результати співпраці:

  • - участь у конференціях вказаних освітніх закладів;
  • - спільні артпроекти (участь хорових капел у заходах: «ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс хорового мистецтва, присвячений ювілею Героя України, уславленого диригента, видатного музичного діяча, маестро Анатолія Авдієвського» (Київ, 2013); «X Всеукраїнського фестивалю духовних піснеспівів «Наддніпрянські Пасхальні пісне співи» (Дніпропетровськ, 2013).

Контакти

тел: (0619) 44-87-74


СКЛАД КАФЕДРИ

**********************************

Сегеда Наталя Анатоліївна

Посада: завідувач кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Наукові ступінь і звання: доктор педагогічних наук (13.00.02, 13.00.04), професор

Навчальні предмети: Хорове диригування, Диригування, Хоровий клас, Методика проведення музично-виховних шкільних заходів, Історія музично-виконавської педагогіки, Теорія і методика професійного розвитку викладача музичного мистецтва, Методика викладання дисциплін кваліфікації, Виконавське мистецтво, Виробнича практика, Керівництво аспірантами, магістерськими та дипломними роботами

В університеті працює з: 1986 року

Наукові інтереси: акмеологія, педевтологія, філософія професійної освіти, музична освіта протягом життя

Василенко Людмила Михайлівна

Посада: професор кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Наукові ступінь і звання: доктор педагогічних наук, професор

Навчальні предмети: Постановка голосу, Вокальний клас, Методика викладання дисциплін кваліфікації (академічний вокал), Історія вокальної педагогіки, Виробнича практика, Керівництво магістерськими та дипломними роботами

В університеті працює з: 1987 року

Панченко Галина Павлівна

Посада: доцент кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Наукові ступінь і звання: кандидат педагогічних наук, доцент

Навчальні предмети: Постановка голосу, Вокальний клас

В університеті працює з: 1985 року

Назаренко Ігор Миколайович

Посада: доцент кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Наукові ступінь і звання: кандидат педагогічних наук, доцент

Навчальні предмети: Сольфеджіо, Гармонія, Основи теорії музики, Аналіз музичних творів, Історія сучасної музики, Історія зарубіжної музики

В університеті працює з: 1985 року

Федоров Микола Пантелійович

Посада: доцент кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Наукові ступінь і звання: кандидат педагогічних наук, доцент

Навчальні предмети: Постановка голосу, Вокальний клас, Виробнича практика

В університеті працює з: 1991 року

Ратко Марина Валеріївна

Посада: доцент кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Наукові ступінь і звання: кандидат педагогічних наук, доцент

Навчальні предмети: Історія театру, Основи режисури, Методика музичного виховання, Інтегрований курс “Мистецтво”, методика викладання шкільного курсу “Художня культура”

В університеті працює з: 1996 року

Червонська Лілія Миколаївна

Посада: доцент кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Наукові ступінь і звання: кандидат педагогічних наук, доцент

Навчальні предмети: Теорія та методика викладання класичного танцю, Теорія та методика викладання народно-сценічного танцю, Теорія та методика викладання українського танцю, Вокальний клас, Педагогічна практика.

В університеті працює з: 2008 року

Наукові інтереси: естрадний спів

Романцова Світлана Олександрівна

Посада: доцент кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Наукові ступінь і звання: Заслужений працівник культури України

Навчальні предмети: Історія хореографічного мистецтва, Хореографічний ансамбль, Основи бальної хореографії, Теорія та методика викладання бального танцю, Ритміка, Мистецтво балетмейстера, Народний костюм і сценічне оформлення танцю, Сучасна хореографія і пластика

В університеті працює з: 2006 року

Наукові інтереси: творча робота у народному ансамблі спортивного бального танцю «Райдуга»

Романцов Станіслав Олександроваич

Посада: старший викладач кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Наукові ступінь і звання: Заслужений працівник культури України

Навчальні предмети: Історія хореографічного мистецтва, Хореографічний ансамбль, Основи бальної хореографії, Теорія та методика викладання бального танцю, Ритміка, Мистецтво балетмейстера, Народний костюм і сценічне оформлення танцю, Сучасна хореографія і пластика

В університеті працює з: 2009 року

Наукові інтереси: творча робота у народному ансамблі спортивного бального танцю «Райдуга»

Ускова Альона Леонидівна

Посада: старший викладач кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Наукові ступінь і звання: кандидат педагогічних наук

В університеті працює з: 2016 року


Мержева Лариса Федорівна

Посада: викладач кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Навчальні предмети: Хорове диригування, Диригування, Хоровий клас

В університеті працює з: 1991 року

Наукові інтереси: хорова музика, духовний спів


Багрій Тетяна Єфремівна

Посада: викладач кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Навчальні предмети: Диригування, Хоровий клас

В університеті працює з: 1991 року

Наукові інтереси: церковний спів


Брежнєва Світлана Борисівна

Посада: викладач кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Навчальні предмети: Вокальний клас, Хорове диригування

В університеті працює з: 1990 року

Наукові інтереси: духовний спів


Майба Ольга Костянтинівна

Посада: старший викладач кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Навчальні предмети: Вокальний клас, Хорове диригування

В університеті працює з: 2016 року

Наукові інтереси: хорова музика, духовний спів


Харченко Юлія Тлеубеківна

Посада: концертмейстер кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Навчальні предмети: Постановка голосу, Вокальний клас

В університеті працює з: 1987 року


Міщенко Світлана Павлівна

Посада: концертмейстер кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Навчальні предмети: Диригування, Хорове диригування

В університеті працює з: 1988 року

Наукові інтереси: академічний вокал

Переверзєва Олена Валентинівна

Посада: концертмейстер кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Навчальні предмети: Диригування, Хорове диригування, Хоровий клас

В університеті працює з: 1991 року

Наукові інтереси: хоровий спів, духовна музика


Мітєва Арина Миколаївна

Посада: концертмейстер кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Навчальні предмети: Постановка голосу, Вокальний клас, Хорове диригування

В університеті працює з: 1991 року

Наукові інтереси: камерне музикування


Ришкевич Ольга Вікторівна

Посада: концертмейстер кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Навчальні предмети: Постановка голосу, Вокальний клас

В університеті працює з: 1991 року


Врубель Ганна Федорівна

Посада: концертмейстер кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Навчальні предмети: Диригування, Хорове диригування, Хоровий клас

В університеті працює з: 1992 року

Наукові інтереси: хоровий спів, духовна музика


Колоніна Людмила Геннадіївна

Концертмейстер кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Навчальні предмети: Диригування, Хорове диригування, Постановка голосу, Вокальний клас, Хоровий клас

В університеті працює з 2015 р.


Савлук Ірина Віталіївна

Концертмейстер кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Навчальні предмети: Хорове диригування, Постановка голосу, Вокальний клас

В університеті працює з 2011 р.


Коваленко Лілія Володимирівна

Концертмейстер кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

Навчальні предмети: Диригування, Хорове диригування, Постановка голосу, Вокальний клас, Хоровий клас

В університеті працює з 2013 р.



Чернєва Галина Степанівна

Посада: старший лаборант кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

В університеті працює з: 2001 року


Дяченко Анна Олександрівна

Посада: лаборант кафедри теорії і методики музичної освіти та хореографії

В університеті працює з: 2016 року